Curatarea pomilor, primavara

Motivul pentru care se realizeaza toaletarea pomilor este atat pentru a le pastra o forma frumoasa si echilibrata, dar mai ales pentru a le asigura o crestere sanatoasa.

 

Cand realizam toaletarea copacilor?

Este indicat ca toaletarea sa aiba loc la sfarsitul iernii, cand copacii sunt in repaus, iar ranile se pot vindeca mai usor. De asemeni, cicatricile sunt mai putin expuse daunatorilor, astfel incat exista mai putine riscuri ca pomii sa se imbolnaveasca. Ai grija, insa, la prognoza meteorologica si asigura-te ca nu mai sunt asteptate geruri care ar putea slabi rezistenta, mai ales, a pomilor.


Cum curatam copacii?
  

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

 

 

 

 

                         

 

 

                                          Sursa foto: Felco

 

 

In primul rand trebuie sa stabilim motivul pentru care este necesara curatarea, fie pentru a intinerire, fie pentru a le rari crengile ori pentru a preveni infestarea copacului cu diferite bacterii. Astfel, crengile care trebuie indepartate sunt cele uscate, moarte, bolnave sau rupte, dar si crengile care trec peste alte ramuri. De asemeni, indeparteaza crengile uscate, care nu au mai inmugurit de cativa ani si nu lasa copacul foarte stufos in centrul coroanei, pentru a permite soarelui sa patrunda pana la ramuri.

                                          

De ce ustensile am nevoie?

   
                                                                                        

 

 

 

 

 

 

                                           

 

                                                  

 

 

 

 

 

 

                                       Sursa foto: Felco

 

 

Pentru a desfasura activitatea in cele mai bune conditii, dar si pentru calitatea operatiunii, alege un foarfece de calitate, de gradina sau de copaci, cu lama foarte bine ascutita. Pe langa acesta, te-ar mai putea ajuta niste manusi de gradina, ochelari de protectie, o scara si poate un fierastrau. Asigura-te ca ustensilele sunt dezinfectate, pentru a nu transmite boli de la un copac la altul.

 

 

Ca o precautie, te sfatuim sa strangi, de langa tulpina, crengile curatate, deoarece pot fi atacate de ciuperci si daunatori si pot afecta trunchiul copacului.


  Sfaturile gradinarului