Cum ingrijim plantele de apartament primavara

Odata cu schimbarea anotimpurilor se schimba si nevoile plantelor tale, chiar si a celor de interior. De aceea, Gradinar.ro a intocmit o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci primavara in materie de ingrijire a plantelor de apartament. 

 

Vine, vine primavara!

Noi iubim primavara, plantele iubesc primavara. Este inceputul sezonului de crestere si dezvoltare a acestora, momentul cand plantele revin la viata dupa o iarna lunga. Acum e timpul sa acorzi putina mai multa atentie ingrijirii plantelor tale si vei vedea o imbunatatire si in felul in care arata si se comporta acestea. 

 

Foloseste mai multa apa

Deoarece temperaturile cresc, ziua devine mai lunga si deci, plantele sunt expuse la lumina mai mult timp, e posibil ca plantele sa aiba nevoie de mai multa apa. Perioada cea mai buna de udare este dimineata sau seara, cand e mai racoare si apa are mai putine sanse sa se evapore. Pentru a evita inundarea, ai grija ca aceasta crestere a frecventei udarii se realizeaza treptat, verificand constant gradul de umiditate al substratului si comportamentul plantei. Daca observi o tendinta de ofilire, uda sau pulverizeaza planta mai des, dar daca substratul ramane umed pentru doua zile sau mai mult, uda mai rar. Ai grija ca intre udari sa pulverizezi mai des si plantele care prefera un mediu cu umiditate mai mare. Daca plantele stau in lumina directa si au nevoie de udare zilnica, poti adauga un strat de scoarta de pin de la Dr.Soil deasupra substratului pentru a retine umiditatea din sol. Alege granulatia potrivita pentru tipul de ghiveci! De asemenea, poti opta si pentru folosirea ghivecelor cu auto-udare, care sunt formate din doua vase, unul interior, in care sta planta, si unul exterior, ce colecteaza surplusul de apa si il elibereaza treptat, in functie de nevoile acesteia. 

 

Fereste plantele de lumina directa

Daca pe timpul iernii ai incercat sa amplasezi ghivecele cat mai aproape de surse de lumina, in timpul sezonului cald, cand soarele e mai puternic si expunerea la lumina e mai mare, e bine ca plantele sa fie amplasate in zone cu lumina filtrata, indirecta. Astfel, vei evita arderea frunzelor. Exceptie fac plantele suculente si cactusii, aceste plante adora caldura si mediul uscat. Extra sfat: Roteste ghivecele periodic pentru a te asigura ca planta este expusa uniform la lumina.

 

Asigura o temperatura constanta

Majoritatea plantelor sunt fericite in temperaturi de 18-23oC. Fereste-le de zone reci si de curent, mai ales pe timpul noptii, si ai grija ca umiditatea sa fie si ea constanta. 

 

Curatenia de primavara

... nu e doar pentru casa, ci si pentru plante! E momentul perfect sa le toaletezi: inlatura frunzele uscate sau elementele moarte pentru a elimina si sansele de aparitie a diferitelor boli. Nu uita sa cureti si suprafata substratului de frunzele sau florile moarte. De asemenea, sterge frunzele de praf si foloseste un spray special, precum Leacurile Gradinarului - Spray BIO pentru frunzele Orhideelor de la Dr.Soil (perfect pentru orice tip de planta, nu doar pentru orhidee). Avand extract din Arbore de Sapun, acest spray va proteja frunzele, va stimula activitatea şi regenerarea celulară si va da si un luciu placut, natural. 

 

Un nou substrat 

Primavara este momentul ideal pentru transplantarea plantelor. E recomandat ca acest proces sa se realizeze o data la 12-18 luni. Daca planta nu are nevoie de un ghiveci mai mare, atunci e destul sa schimbi doar substratul. Un nou substrat va asigura si un nou aport de nutrienti. Alege întotdeauna substratul in functie de nevoile plantei! Spre exemplu, în cazul orhideelor, optează întotdeauna pentru un substrat aerisit, pe bază de scoarță de pin mediteranean, precum Substrat Dr. Soil pentru orhidee Phalaenopsis sau Substrat Dr. Soil pentru orhidee Cymbidium si Bulboase (ce are si un adaos de muschi sphagnum). Daca ai in colectia ta cactusi si plante suculente ce trebuie si ele transplantate, e bine sa ai in vedere un substrat ce va asigura bunul drenaj al apei si va recreea cat mai fidel conditiile din mediul lor natural de dezvoltare, cum este Substratul Dr. Soil pentru Cactusi si Suculente. Reteta sa conține scoarta de pin maruntita si perlit. Toate substraturile de la Dr.Soil sunt fertilizate in mod natural cu biohumus concentrat.

 

Incepe fertilizarea

Tindem sa uitam de acest proces, dar fertilizantii pot avea un rol important in sanatatea si dezvoltarea pe termen lung a plantelor. Asa cum noi luam vitamine, asa plantele au nevoie de un plus de nutrienti. Ai grija sa nu fertilizezi prea des insa si nu imediat dupa transplantare, deoarece noul substrat nu are neaparat nevoie de nutrienti. Daca esti in cautarea unui fertilizant, iti recomandam Tratamentul fertilizant de la Dr.Soil, un produs 100% natural pe baza de biohumus, disponibil in 3 variante, in functie de dimensiunea ghiveciului si concentratia de biohumus. Tratamentul trebuie amestecat superficial cu pamantul existent, fie manual, fie cu o unealta corespunzatoare, iar apoi se uda. Este recomandata repetarea procedurii o data la 6 luni pentru mentinerea calitatii substratului.

 

Hai afara!

Daca pe timpul verii intentionezi sa scoti plantele pe terasa sau pe balcon, primavara e momentul sa le pregatesti pentru ca trecerea sa nu fie brusca. Le poti scoate treptat afara, momentul ideal fiind atunci cand temperatura este constanta, iar noaptea sunt peste 12oC. Vremea poate fi instabila, iar afara plantele tind sa se usuce mai repede, mai ales in zilele mai calduroase. Atunci cand soarele e puternic, muta-le intr-o zona cu umbra si uda-le dimineata si seara. Daca a plouat, ia o pauza de la udat si asigura-te ca substratul e drenat (fie prin folosirea ghivecelor cu auto-udare, fie a celor cu baza elevata, a celor cu orificii de drenaj etc.). Fereste plantele de vant puternic. 

 

 Speram ca v-au fost de ajutor sfaturile noastre. Sa aveti o primavara frumoasa si sa va bucurati de plantute frumoase si sanatoase!

 Spor la gradinarit! :)

 

 

 

 


  Sfaturile gradinarului