Cum udam corect plantele?

De cele mai multe ori, consideram ca udarea zilnica este perfecta pentru ca plantele noastre sa prospere si se pastreze verzi pentru cat mai mult timp.

Rareori ne gandim, insa, ca trebuie sa fim atenti la tipul de planta pe care il avem, dar mai ales la anotimpul in care ne aflam, pentru ca este posibil ca plantele sa aiba nevoi diferite, in functie de aceste conditii.

Astfel, iarna, avand in vedere ca se afla intr-o perioada de repaus, marcat de incetinirea sau incetarea procesului de crestere, plantele au nevoie de mai putina apa, atat cat sa evitam ca pamantul 

sa se usuce complet. In ceea ce priveste perioada de vegetatie activa, care incepe primavara si se incheie in luna august, plantele trebuie udate mai des, astfel incat pamantul sa nu se usuce deloc.

De ce este important cum udam plantele? Pentru ca in cazul udarii excesive, pamantul se va imbiba cu apa si va elimina oxigenul, ducand la putrefactia radacinilor si, implicit, ofilirea frunzelor plantelor. In acelasi timp, daca planta nu este udata deloc, frunzele se vor usca, iar odata ce planta se va usca in totalitate, nu va mai putea fi recuperate.

Cum stim cat de mult sa le udam? Pentru aceasta, nu exista o regula generala. De aceea trebuie sa ne interesam de nevoile plantelor pe care le avem, in functie de tip, de marime, de conditiile din camera, de tipul de ghiveci in care este plantata, dar si de tipul de pamant.

Uneori, dragostea in exces poate fi daunatoare plantelor noastre, astfel incat cea mai sanatoasa forma de dragoste pe care le-o putem arata este sa ne informam cat de bine despre conditiile prielnice in care ele se pot dezvolta cat mai frumos.  


  Sfaturile gradinarului