Curatarea plantelor pe timpul verii

 

 

Majoritatea plantelor sunt sunt foarte ușor de îngrijit, au nevoi minimale și pot avea o viață lungă fără prea mare efort din partea noastră. Murdăria poate fi însă un factor ce împiedică buna dezvoltare a acestora. Cât este de important așadar să curățăm plantele? Acest proces este foarte benefic, menținând sănătatea plantelor și îmbunătățindu-le vizibil aspectul. O toaletare realizată în mod regulat va contribui la depistarea în stadiu incipient a unor semne de boală sau a prezenței dăunătorilor, fiind mai ușor de tratat.

 

Primul pas îl reprezintă înlăturarea tuturor părților uscate sau nesănătoase ale plantei. Astfel planta își va îndrepta toate resursele către hrănirea și creșterea părților sănătoase. Frunzele și florile ofilite nu trebuie smulse, ci tăiate chiar de la bază folosind un foarfece sau un clește de grădinărit curat. Dacă planta face fructe, nu le lăsa să putrezească (vor atrage dăunători), ci culege-le cât sunt proaspete. De-a lungul timpului, pe frunzele plantelor se va depune praful. Curățându-l, frunzele vor absorbi mai multă lumină, procesul de fotosinteză va fi îmbunătățit, iar în cazul folosirii unor îngrășăminte ce se aplică pe frunze, acestea vor fi absorbite mai ușor și mai eficient.

 

Este foarte important să folosim metode delicate de curățare pentru a nu cauza daune plantei, utilizând o lavetă sau un prosop moale și curat și un produs special de curățare. Spray-ul pentru frunze de la Seramis curăță, întreține și oferă un luciu frunzelor, având la baza rețetei o formulă delicată de nutrienți care acționează precum niște cicatrizanți. O altă alternativă este spray-ul de la Dr.Soil – Leacurile Grădinarului, care protejează suprafața frunzei împotriva factorilor de risc și o curăță de depunerile de piatră sau praf, cu ajutorul extractului de Arbore de Săpun care stă la baza rețetei inedite. Dacă ești adept al unor produse făcute în casă, poți realiza o soluție din apă și ulei esential de neem sau de apă cu săpun (1/4 lingurita de sapun la 1 litru de apa) – nu uita să clătești apoi cu apă curată.

 

Pulverizează produsul ales peste frunze (nu și pe flori) și șterge cu ajutorul lavetei, începând de la tulpină spre vârful frunzei, pe ambele părți. Nu apăsa prea tare pentru a nu rupe frunza. Suprafața ar trebui să se curețe repede și ușor, însă în cazul plantelor precum Hoya, Crassula, Limba Soacrei sau Planta-păianjen, acest proces ar putea dura mai mult. Laveta trebuie schimbată în mod regulat – trebuie să fie mereu curată pentru a nu întinde mizeria de la o frunza la alta. Este de preferat să curățăm planta dimineața, într-o camera bine ventilată, ca până seara aceasta frunzele să se usuce, evitând apariția ciupercilor. Atenție! Aceste metode nu se aplică și pentru plantele cu frunze ,,pufoase“ (precum Violetele de Parma) sau cele cu țepi. Curăță fiecare frunză în parte cu un prosop uscat, un penson sau o pensulă de machiaj.

 

Îți recomandăm să efectuezi acest proces de curățare o dată sau de două ori pe lună. În restul timpului poți șterge praful cu un pămătuf moale. Dacă ai plante în bucătărie, acestea pot avea depuneri de grăsime pe frunze, de aceea trebuie curățate mai des. După ce am terminat de curățat frunzele, e timpul să ne ocupăm și de suprafața solului. Înlătură frunzele sau florile moarte, fructele căzute sau orice alte resturi uscate iar dacă este nevoie, schimbă și pământul. Gata! Acum te poți bucura de plante frumoase și sănătoase care vor schimba considerabil atmosfera spațiului în care sunt așezate!


  Sfaturile gradinarului