Grădina ecologică - belșug în grădină fără săpat, de Elizabeth Krumpach

.

Cartea „Grădina ecologică – Belșug în grădină fără săpat”, scrisă de Elizabeth Krumpach și disponibilă la Editura Casa, reprezintă o lectură apreciată cu siguranță de pasionații de grădinărit, dar și de adepții unei vieți sănătoase și echilibrate. Experiențele grădinaritului de pe vremuri, coroborate cu cele ale agriculturii biologice din zilele noastre, precum și cursul firesc al naturii, au dat o nouă formă grădinaritului modern.

.

Având ca exemplu pădurea, ne putem da seama de cât de ușor este grădinăritul dacă se urmărește cursul naturii și se evidențiază de ce nu este recomandată folosirea substanțelor chimice. Modelul grădinii îmbelșugate redat în această carte se încadrează perfect și într-o grădină decorativă, la fel ca pe orice teren necultivat destinat acestui scop. Metodele de cultură descrise în prezenta carte se pot aplica oriunde și în orice condiții existente. 

.

Astfel, cititorii vor afla informații prețioase despre organizarea grădinii, de exemplu unde se cultivă legumele și fructele sau care este locul straturilor în grădină dar și despre îngrijirea plantelor din cadrul unei grădini. De asemenea, autoarea prezintă anumite metode și elemente-cheie ecologice pentru a avea o grădină roditoare și frumoasă – folosirea mulciului, dispunerea grădinii sub formă de spirală, producerea și folosirea compostului și a îngrășămintelor naturale.

.

Ultima parte a cărții conține un calendar al grădinii ecologice. Cititorii se pot ghida așadar după acesta pentru a afla prin ce stadii trebuie să treacă grădina în fiecare lună din an – când se formează răsadurile, cum se protejeză copacii și culturile de capriciile vremii de primăvară, roadele de care ne bucurăm vara, recolta de toamnă sau pregătirea grădinii pentru iarnă. De asemenea, în fiecare lună, există o fișă a lucrărilor de semănare care oferă cititorilor o varietate de informații – ce se cultivă, când, unde, ce soiuri se pot alătura sau care trebuie să fie distanțele dintre rânduri sau dintre plantele propriu-zise.

.

Cartea încurajează așadar crearea unei grădini ecologice, demonstrând cât de ușor se poate întreține aceasta: „În momentul în care agricultura biologică (ecologică) își face loc în grădina și bucătăria noastră, putem observa schimbarea mentalității noastre și în alte domenii (cosmetică, obiecte de menaj). Bucuriile trăite în grădină, legătura strânsă cu natura ne determină să căutăm pacea, liniștea, apropierea de natură, simplitatea în fiecare aspect al vieții noastre. Cu siguranță, toți cei care caută aceste bucurii le vor găsi cu ajutorul naturii.”

.

Multitudinea de fotografii și calitatea premium a hârtiei fac dintr-un astfel de exemplar un cadou excelent pentru adepții unui lifestyle eco și a celor care vor să-și dezvolte propria grădină ecologică. Echipa Grădinar.ro recomandă călduros această culegere, pe care o puteți găsi chiar aici.


  Sfaturile gradinarului