Gradina cu fluturi, o oaza de relaxare si culoare

Fluturi in stomac, fluturi in cap sau fluturi… in gradina? Pentru primele doua variante nu iti putem da solutii, trebuie sa te descurci singur, insa atunci cand vine vorba de micii vizitatori inaripati ai gradinii tale, treaba e mult mai simpla. Desi poluarea din orase tine fluturii la distanta, exista cateva mici secrete pentru a-i atrage si pentru a-ti crea o gradina cu fluturi. Acestia vor dubla frumusetea peisajului idilic pe care l-ai creat in jurul casei tale si te vor binedispune instant. In plus, vei face un bine naturii: fluturii sunt specii pe cale de disparitie, de aceea e indicat sa facem tot ce putem pentru a le asigura conditiile prielnice de supravietuire. 

 

 

Pe scurt, habitatul unui fluture are nevoie de urmatoarele elemente: un loc unde sa se dezvolte larvele, mancare, apa si un adapost. 

 

Daca vrei sa ai o gradina plina de fluturi trebuie sa iei in considerare ca acestia vor trece mai intai prin stadiul de omida. Cea mai buna locatie pentru a amenaja gradina de fluturi este intr-un loc cat mai insorit (fluturii iubesc soarele), dar nu in preajma copacilor fructiferi sau a gradinii de legume (omizile pot ataca frunzele). Nu folosi asadar pesticide sau erbicide in interiorul sau langa gradina de fluturi. 

 

Plantele pe care le alegi pentru gradina ta sunt foarte importante, deoarece vor oferi atat hrana, cat si locul unde se pot dezvolta larvele. Aceste plante poarta numele de plante gazda. Aici fluturii isi vor depune ouale, iar mai tarziu omizile se vor hrani din frunze. Si fluturii au preferintele lor, acest lucru difera de la o specie la alta, insa leusteanul, mararulpatrunjelul se afla pe primele locuri in favoritele fluturilor. 

 

Fluturii se hranesc cu nectarul florilor, de aceea gradina ta trebuie sa aiba cat mai multe specii, atat plante perene, cat si anuale, flori salbatice sau arbusti. Important este sa existe mereu plante inflorite in gradina pentru a asigura hrana fluturilor. Printre cele mai iubite plante se afla cele parfumate si frumos colorate - petuniile, azaleele, Regina noptii, crinii, craitele, verbina, salcamii, liliacul, Buddleia (liliacul de vara), floarea soarelui, echinacea, Zinnia (carciumarese). Poti include si plante aromatice, al caror miros puternic va atrage fluturii – salvie, levantica, menta, cimbru, chimen

 

In ceea ce priveste florile salbatice, poti apela la Amestecul de seminte Shake'n'Rake Fluturi si albine ce contine seminte de flori care atrag fluturii si albinele in gradina ta si un agent de raspandire (tarata). Dupa semanare si udare, tarata se umfla si prinde semintele, oferindu-le un mediu prielnic pentru germinare.

 

Pentru a atrage fluturii si pentru a le oferi o sursa in plus de hrana, plaseaza cateva recipiente cu fructe coapte (eventual cele care cad din copaci) in diferite colturi ale gradinii. Fluturii sunt atrasi de zeama acestora. 

 

La fel ca majoritatea fiintelor, fluturii au nevoie de apa pentru a supravietui, mai ales in timpul lunilor calduroase de vara. Asigura-te ca ai in gradina o sursa de apa, fie ca e un vas mare cu apa, o fantana de pasari sau chiar un mic iaz. Trebuie sa asiguri si  o suprafata pe care fluturii pot sta pentru a evita inecarea lor - pietricele de diferite marimi, scanduri etc. 

 

Fluturii vor aprecia daca au si un loc unde sa se odihneasca sau sa se incalzeasca in caldura soarelui. Poti aduce in gradina ta elemente decorative care vor deveni adapost pentru fluturi – pietre mai mari, obeliscuri, chiar o banca sau un scaun.  Toate aceste elemente vor completa, de asemenea, decorul gradinii tale, aducandu-i o nota personala.

 

Fluturii trebuie ocrotiti de vant si ploi. Poti crea mici adaposturi din elemente gasite in natura – o gramada de busteni sau scoarta de copac amplasate intr-un colt al gradinii ferit pe cat se poate de umezeala. Aici fluturii vor avea un loc sa hiberneze si pe timpul iernii. De asemenea, integreaza in gradina si plante stufoase, cu frunze mari, pe suprafata interioara a carora fluturii se pot adaposti si odihni. 

 

Te-am convins sa iti amenajezi si tu o gradina cu fluturi? Spor la gradinarit! :) 

 


  Sfaturile gradinarului